Eén op de vijf Nederlanders lijdt aan slapeloosheid, ook wel insomnie genaamd. Slapeloosheid is een slaap-waakstoornis. De twee meest voorkomende slaap-waakstoornissen zijn de acute en de chronische. Er is sprake van chronische slaap-waakstoornis als je gedurende drie aaneengesloten maanden minimaal drie dagen per week slecht of niet slaapt. Slecht slapen kent vele vormen. Je kunt bijvoorbeeld moeite hebben met inslapen waardoor je lang wakker ligt, of meerdere keren per nacht wakker worden en niet meer in slaap vallen. Ook kan het zijn dat je veel te vroeg wakker wordt.
Vaak is de aanleiding voor het ontstaan van slapeloosheid gelegen in stressvolle life events zoals het verlies van een dierbare, het verbreken van een relatie, een nieuwe baan, de overgang, onregelmatige werktijden of een traumatische gebeurtenis. Ook een combinatie van verschillende life events kan de aanleiding vormen. Soms is men zich niet bewust van de aanleiding omdat het life event jaren geleden heeft plaats gevonden en naar de achtergrond is verdwenen. Je zou verwachten dat als de stress van een life event voorbij is de slapeloosheid weer langzaam verdwijnt. Helaas is dit in 40% van de gevallen niet zo. Hoe komt dat? Doordat je tijdelijk slecht of niet slaapt, ga je jezelf nieuw gedrag aanwennen: langer in je bed blijven liggen, overdag dutjes doen, ’s nachts opstaan om te eten, niet meer sporten, steeds minder sociale activiteiten ondernemen, verdovende middelen gebruiken etc. Dit nieuwe gedrag verergert vaak onbewust je slaapprobleem.
Naast dat je jezelf deze gewoontes aanwent die je slaap verdrijven, gaat slapeloosheid veelal gepaard met angst. Angst, maar ook een depressie is onvermijdelijk als je langdurig lijdt aan slapeloosheid omdat je namelijk in een vicieuze cirkel belandt waar je moeilijk uit kunt komen. Tijd om er dus iets aan te doen!
"Eén op de vijf Nederlanders lijdt aan slapeloosheid, ook wel insomnie genaamd."
Individuele coaching
Je zal waarschijnlijk al het internet hebben afgestruind naar tips om van je slapeloosheid af te komen. Veel zal jij inmiddels al weten over slapeloosheid, maar pas je het ook echt toe? Of geef je te snel op omdat je gewoon te moe bent of je denkt dat het toch niet werkt? Het zal niet makkelijk worden en je zult er iets voor moeten doen, maar samen gaan we het probleem bij de wortels aanpakken.
Ik ga interventies en kennis vanuit de wetenschap combineren met mijn eigen ervaring. Ook kunnen ontspanningsmassages en meditatie deel uitmaken van de aanpak. Ik weet inmiddels als ervaringsdeskundige welke interventies/hulp essentieel is en welke hulp ontbrak in mijn zoektocht. Samen gaan we kijken welke interventies voor jou passend zijn.
Wat gaan we concreet doen?
Eerst vindt er een uitgebreide kennismaking en intake plaats om te beoordelen of er sprake is van een slaapstoornis en waar de knelpunten zitten. Afhankelijk van de ernst van de klachten bestaat de slaapcoaching uit 6 sessies.
Vervolgens onderzoeken we:
En, krijg je inzicht in:
En, last but not least, ga je (leren) ontspannen.
Ademhalingsoefeningen en massages kunnen dus deel uit maken van mijn aanpak. Of, als er sprake is van te veel ontspanning, zal ik juist zorgen voor activatie zodat je in beweging komt. Maar, het allerbelangrijkste is dat jij bereid bent het gevecht tegen je slaapproblemen te staken!
Ben je nog steeds benieuwd of ik jou kan helpen de regie terug te krijgen over je leven? Neem dan vooral vrijblijvend contact met me op! Voor meer informatie of aanmelding, vul het contactformulier in!
"Het zal niet makkelijk worden en je zult er iets voor moeten doen, maar samen gaan we het probleem bij de wortels aanpakken."
Slaap-biografie Louisa
Naast slaapcoach ben ik ook ervaringsdeskundige op het gebied van slapeloosheid. Mijn slaapproblemen ontstonden in het begin van mijn 20-er jaren. Achteraf gezien was er sprake van meerdere life events gedurende jaren die mijn slapeloosheid keer op keer voedden: ik werkte op onregelmatige tijden; ik overbelastte mijzelf fysiek door zeer fanatiek te sporten; mijn partner van destijds verliet mij voor een ander en ik kreeg chronische tinnitus als gevolg van een gehoorbeschadiging.
Opgevoed met overtuigingen dat ik mijn eigen boontjes moet doppen en vooral niet zielig moet zijn, ging ik, ondanks dat bovenstaande life events mij uit balans brachten, door met leven, en door met niet slapen. Jaren en jaren lang. Totdat ik op een gegeven moment letterlijk omviel en volledig uitgeput was. Ik was door mijn niet slapen dusdanig overprikkeld dat ik niet meer kon functioneren. Een lange eenzame weg volgde. Ik kon mijn rust niet vinden en de dagen duurden lang. Het slapen bleef weken uit. Ik werd tegen mijn zin in door neuroloog en huisarts op slaapmedicatie gezet. De medicatie werkte gewoonweg niet of slechts voor een paar uurtjes. Ik was zo uitgeput en moest voor langere tijd afstand doen van mijn werk. Ik was de regie over mijn leven kwijt.
Een aantal wegen die ik bewandeld heb in mijn zoektocht naar slaap: neurologisch onderzoek in slaapkliniek, 6-weekse slaapcursus GGZ, psycholoog, medicatie (via recept en off label), ADHD-onderzoek, neuro-feedback, acupunctuur, familie-opstelling, osteopathie, yoga, minder sociale activiteiten, niet meer sporten.
Wat ik ook ondernam, niets hielp of maar tijdelijk. Na jaren hulp zoeken, het trachten te ontrafelen en ontzenuwen van mijn slapeloosheid kreeg ik op een gegeven moment zicht op de oorzaken die mijn slapeloosheid in de hand hebben gewerkt én de factoren die mijn slapeloosheid in stand hielden. De aanleiding van mijn slaapproblemen was een combinatie van onregelmatige werktijden, emotionele en fysieke overbelasting, opvoeding, persoonlijke overtuigingen en de onbewuste conditionering. Ik heb na jaren slapeloosheid het tij weten te keren door o.a. zelfstudie en het voornaamste: mijn gedrag aan te passen. Na lang wikken en wegen heb ik ook afscheid genomen van het werk dat ik al jaren deed. Na jaren van slapenloosheid, van weken lang niet slapen tot 2 á 3 uur slapen per nacht, slaap ik nu weer 7 uur per nacht! Dit is een ongelooflijke verademing; ik barst weer van de levensenergie. Voor mij dan ook hét bewijs dat je met de juiste begeleiding en kennis over slaap de regie over je slaap kunt terugkrijgen en daarmee je leven! Maar, ook nu ik weer goed slaap, blijven obstakels en uitdagingen zich aandienen. Doordat ik meer inzicht en kennis van slapeloosheid heb, kan ik er nu sneller voor zorgen dat mijn slaapvermogen zich weer herstelt en me niet dusdanig uit balans brengt.
Ik ben ervan overtuigd dat jij de enige bent die jouw slapeloosheid kan aanpakken, en daar kan ik jou bij helpen. Weet wel dat een quick fix niet bestaat en jouw committent van doorslaggevend belang is. Veelal hardnekkige onbewuste patronen moeten bewust gemaakt worden en zullen, indien destructief, doorbroken moeten worden.
Worstel jij met slapeloosheid en ben jij benieuwd geworden na het lezen van mijn verhaal? Ben jij bereid om af te rekenen met slapeloosheid, maar daar ook zelf iets voor te doen, of te laten? Neem dan vooral vrijblijvend contact met me op!
"Ik heb na jaren slapeloosheid het tij weten te keren door o.a. zelfstudie en het voornaamste: mijn gedrag aan te passen"
CONTACT
Louisanne Massage
Polderpeil 35
2408 RD Alphen a/d Rijn
Louisa: 06 - 24 89 12 14
Sanne: 06 - 48 26 30 76
louisannemassage@gmail.com
KvK: 83424849
BTW: NL862869171B01